2016. február 3., szerda

Extra csokis süti

Biztos sokan ismeritek a Viasaton vetített Sütimester című sütős/főzős versenyt, amit annak idején igyekeztem figyelemmel követni. Őszintén nem tudom miért tetszett annyira, a szereplők, a zsűri vagy az egész műsormenet, de az kétségtelen, hogy odaszögezett a TV elé.
Azóta utánaolvastam a két műsorvezetőnek, és bizony rengeteg szakácskönyvet adtak ki, és hála az internetnek, sikerült beszerezni belőlük néhányat. :) Ez a recept Mary Berry 100 cakes and bakes c. könyvéből van.
Diétázóknak nem ajánlom, mert egy hónapra elegendő cukrot kell felhasználni. Aki rajong a csoki valamilyen formájáért, nem fog csalódni, bátran állíthatom erről a sütiről: tömör gyönyör. :)

Hozzávalók (30*23 cm-es tepsihez)

Tésztához
  • 4 tk cukrozatlan kakaópor
  • 4 ek forró víz
  • 4 tojás
  • 22,5 dkg vaj
  • 22,5 dkg cukor
  • 27,5 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • fél tk szódabikarbóna
  • csipet só
Mázhoz
  • 4 ek baracklekvár
  • 15 dkg csokoládé (nálam felesben ét és tejcsoki)
  • 6 ek víz
  • 35 dkg porcukor
  • 1 ek napraforgó olaj

Első lépésként simára keverjük a forró vizet a kakaóporral és félretesszük.
A vajat habosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet (sütőporral, sóval, szódabikarbónával) végül belekeverjük a kakaós masszát.
Papírral bélelt tepsibe öntjük és 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük.
35-40 perc alatt készre sütjük, de a biztonság kedvéért tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd melegítsük fel a lekvárt és kenjük be vele a tésztát. (nekem egy picit magasabb lett középen a tészta, ezért lefaragtam belőle) Szintén hagyjuk teljesen lehűlni.
A csokit olvasszuk meg, keverjük bele a vizet, várjuk meg, amíg langyosra hűl, majd adjuk hozzá a porcukrot és olajat. Alaposan dolgozzuk össze, Egy kicsit nekem sűrű lett, ezért kevés vízzel javítottam az állagán, hogy könnyebben kenhető legyen.
Kenjük be vele a sütit, de igyekezzünk gyorsan dolgozni, mert elég hamar kezd megkötni.
Azért tetszett ez a bevonat, mert nem lesz kőkemény (bármikor könnyen szeletelhető), de nem is marad ragacsos.
Ha szeretnénk, díszíthetjük színes dekorcukorral, fehér csoki forgácsokkal, gyöngyökkel.

Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése