Ebben az ételben az a jó, hogy a fagyasztóban régóta felhalmozódott, mindenféle maradék zöldséget beledobhatjuk, így egyrészt felhasználjuk a régóta sarokban lapuló borsót és brokkolit, másrészt pedig könnyítünk egy kicsit a fagyasztónkon, ami mint tudjuk mindig tele van ezzel-azzal. :)
Hozzávalók
- 35 dkg tészta
- zöldségek vegyesen, nálam maradék:
- brokkoli
- zöldborsó
- karfiol
- spenót levelek
- +1 cs. zöldségkeverék (kertész névre hallgató verzió)
- só, bors
- ételízesítő
- kevés olívaolaj
Mártáshoz:
- 500 ml tejszín
- 1 db tömlős sajt
- 1 tojás
- 2 ek. liszt vagy étkezési keményítő
Tetejére:
- póréhagyma
- kevés reszelt sajt
A zöldségeket először egy adag vízzel leforráztam, hogy a fagyos részek leolvadjanak, majd egy nagy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk és beledobjuk a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk ételízesítővel és egy kicsit pároljuk, pirítjuk, ki hogyan szereti. :)
A mártáshoz a tejszínt egy lábosba öntjük és belenyomjuk a tömlős sajtot, sózzuk borsozzuk és addig főzzük, amíg a sajt felolvad. Közben kevergessük sűrűn. Egy kis tálban kikeverjük a tojást a keményítővel, majd egy merőkanálnyi mártást teszünk hozzá. Simára keverjük és az egészet visszaöntjük a lábasnyi tejszínbe. Sűrűsödésig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről.
Közben kifőzzük a tésztát, de vigyázzunk, hogy ne legyen puha!
A tejszínes masszába keverjük bele a zöldségeket. Egy hőálló tálat kivajazunk, és elterítjük benne a tésztát, majd a tejszínes-zöldséget egyenletesen ráhalmozzuk, és elkeverjük.
A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra és berakjuk a tálat 20-25 percre, hogy a tészta megpiruljon kicsit. Közben egy fél póréhagymát vékony karikákra vágunk és lereszelünk 5-10 dkg sajtot. Ha kellőképpen megpirult a tészta, kihúzzuk a sütőből és gyorsan megszórjuk a pórékarikákkal majd a sajttal és visszadugjuk 10-15 percre.
Kivesszük az egészet, és azonnal tálaljuk.
Nekünk nagyon ízlett, szerencsére maradt másnapra is, így azt vittünk magunkkal a munkahelyünkre is. :)
Jó étvágyat hozzá!
Isteni finom lehet, és milyen szép színes:) Nagyon szépek azok a színes tészták, kár,hogy nálunk nem kapni ilyet:)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy visszatértél!
VálaszTörlésEzt a receptet pedig mentettem, igazi vega-csemege!
Köszönöm!
Köszi. :) Én is örülök, hogy újra itt vagyok!
TörlésValóban vegafinomság. :D