2012. augusztus 8., szerda

Tejszínes-zöldséges rakott tészta

Az ilyen ételeket nagyon szeretjük, egyszerű, viszonylag gyorsan elkészíthető és mindenki ízlése szerint variálható. Persze a tészták amúgy is fontos szerepet játszanak nálunk...ha a férjemen múlna minden nap tésztát kellene főznöm. :) Ezért igyekszem mindig valahogy másképp elkészíteni, már amennyire lehet variálni a tésztát és a zöldségeket.


Ebben az ételben az a jó, hogy a fagyasztóban régóta felhalmozódott, mindenféle maradék zöldséget beledobhatjuk, így egyrészt felhasználjuk a régóta sarokban lapuló borsót és brokkolit, másrészt pedig könnyítünk egy kicsit a fagyasztónkon, ami mint tudjuk mindig tele van ezzel-azzal. :)

Hozzávalók

  • 35 dkg tészta
  • zöldségek vegyesen, nálam maradék:
  • brokkoli
  • zöldborsó
  • karfiol
  • spenót levelek
  • +1 cs. zöldségkeverék (kertész névre hallgató verzió)
  • só, bors
  • ételízesítő
  • kevés olívaolaj

Mártáshoz:
  • 500 ml tejszín
  • 1 db tömlős sajt
  • 1 tojás
  • 2 ek. liszt vagy étkezési keményítő

Tetejére:
  • póréhagyma
  • kevés reszelt sajt

A zöldségeket először egy adag vízzel leforráztam, hogy a fagyos részek leolvadjanak, majd egy nagy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk és beledobjuk a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk ételízesítővel és egy kicsit pároljuk, pirítjuk, ki hogyan szereti. :)
A mártáshoz a tejszínt egy lábosba öntjük és belenyomjuk a tömlős sajtot, sózzuk borsozzuk és addig főzzük, amíg a sajt felolvad. Közben kevergessük sűrűn. Egy kis tálban kikeverjük a tojást a keményítővel, majd egy merőkanálnyi mártást teszünk hozzá. Simára keverjük és az egészet visszaöntjük a lábasnyi tejszínbe. Sűrűsödésig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről.
Közben kifőzzük a tésztát, de vigyázzunk, hogy ne legyen puha!
A tejszínes masszába keverjük bele a zöldségeket. Egy hőálló tálat kivajazunk, és elterítjük benne a tésztát, majd a tejszínes-zöldséget egyenletesen ráhalmozzuk, és elkeverjük.
A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra és berakjuk a tálat 20-25 percre, hogy a tészta megpiruljon kicsit. Közben egy fél póréhagymát vékony karikákra vágunk és lereszelünk 5-10 dkg sajtot. Ha kellőképpen megpirult a tészta, kihúzzuk a sütőből és gyorsan megszórjuk a pórékarikákkal majd a sajttal és visszadugjuk 10-15 percre.
Kivesszük az egészet, és azonnal tálaljuk.
Nekünk nagyon ízlett, szerencsére maradt másnapra is, így azt vittünk magunkkal a munkahelyünkre is. :)

Jó étvágyat hozzá!

3 megjegyzés:

  1. Isteni finom lehet, és milyen szép színes:) Nagyon szépek azok a színes tészták, kár,hogy nálunk nem kapni ilyet:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy visszatértél!
    Ezt a receptet pedig mentettem, igazi vega-csemege!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. :) Én is örülök, hogy újra itt vagyok!
      Valóban vegafinomság. :D

      Törlés