2012. február 5., vasárnap

Szilvalekváros csacsifüle

Még tavaly nyáron történt, hogy az egyik barátnőmékhez mentünk a Balaton mellé egy kis pihenésre. A szülei ugyan nem voltak otthon, de anyukája ellátott minket mindenféle jóval, köztük ezzel az édességgel. Akkor még fogalmam sem volt róla hogyan hívják, csak egy dolgot tudtam...hogy ha egyszer elkezded enni, nem tudod abbahagyni, annyira finom. :)


Persze a receptet elkértem, de el kellett telnie fél évnek, hogy nekiálljak. Mondhatom nagyon bosszant, hogy nem készítettem el korábban. :) Ráadásul semmi bonyolult nincsen benne, gyorsan lehet vele haladni, és megér minden egyes konyhában töltött másodpercet. A recept a No Salty-n is megtalálható.

Hozzávalók(kb. 6-8 főre)

Tésztához:
  • 50 dkg túró
  • 50 dkg margarin
  • 50 dkg liszt
  • csipet só

Töltelékhez:
  • kemény szilvalekvár

Forgatáshoz:
  • 10-15 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor

A tésztát előző nap este kell elkészíteni. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a túrót és sót és jól összegyúrjuk. Én folpackba csomagoltam, így tettem egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. (én 5 cm-es szaggatót használtam)
Tepsire tesszük és a közepükre egy késhegynyi lekvárt teszünk. Fontos, hogy kemény legyen a lekvár, mert különben kifolyik sütés közben.
Félbehajtjuk a kis pogácsákat és egy picit megnyomkodjuk.
180°C-on aranybarnára sütjük.
Közben egy tálcán vagy tányérban összekeverjük a kétféle cukrot és a kisült csacsifüléket azonnal beleforgatjuk. Ettől kapnak egy kellemesen édeskés ízt. Ezt a lépést nem szabad kihagyni, hiszen a tésztájában semmilyen édesítő nincs, így a végeredmény is ízetlen lesz.
Természetesen langyosan is leteszteltük, úgy is mennyei, de a gyomrunk egészségének érdekében várjunk vele, amíg teljesen kihűl. :)
Tökéletes vendégváró falat, de persze saját magunk és családunk örömére is bármikor bevethetjük. :)

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése