2011. október 18., kedd

Cheddar sajtos rizottó

Nigella óta szeretem a cheddar sajtot, és minden lehetőséget megragadok, hogy felhasználhassam az ételekben. Ezért nem is meglepő gondolom, hogy ez a recept is Nigella nevét fémjelzi, egészen pontosan a Nigella expressz c. szentírásban szerepel. :)


Igazi-igazi rizottót még nem készítettem, csak a "magyarosított" változatot. Ebben teljesen megfőzzük a rizst (mint ha köretnek készülne) majd belekeverünk mindenféle jót. De hát ez nyomokban sem hasonlít a valódi rizottóhoz...bár ezek után nem is vagyok hajlandó más milyet csinálni, ez egyszerűen felülmúlhatatlan. :) És hát egyet kell értsek Nigellával: "...van valami a tökéletesen nyúlós-ragadós olvasztott sajtban, ami már önmagában is simogatja a lelket...". Csak bólogatni tudok. :)

Hozzávalók(2 főre)

  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. olaj
  • 2 póréhagyma vagy zöldhagyma
  • 30 dkg rizs
  • 1,2 dl fehérbor
  • fél tk. dijoni mustár
  • 1 l forró zöldségleves
  • 12 dkg cheddar sajt

Először is olvasszuk meg a vajat az olajjal és pároljuk meg benne a felszeletelt póréhagymát. Adjuk hozzá a rizst és folyamatosan kevergessük úgy 1 percig, majd növeljük a lángot és tegyük hozzá a bort és a mustárt.
Addig kevergessük, amíg a bort magába szívja a rizs. Ezután kezdjük hozzáadagolni a forró levest, ami lehet maradék előző napról, vagy készíthetjük kockából, koncentrátumból is. Fontos, hogy mindig csak egy merőkanálnyit tegyünk a rizshez, és várjunk a következővel addig, amíg teljesen felszívja az előző adagot.
Kb. 18-20 perc alatt megpuhul a rizs, és addigra el is fogy a leves, ekkor adjuk hozzá a felkockázott sajtot, és kevergessük amíg el nem olvad. Vegyük le a tűzről és már szedhetjük is tányérokba. A tetejére tehetünk kevés hagymakarikát vagy felaprított snidlinget, és akár egy pohár borral tehetjük tökéletessé a fogást.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése