2011. augusztus 12., péntek

Rizsfelfújt vészhelyzet esetére

Hét elején egyik nap megint nagyon borongós időben volt részünk, és már sokadszor veszem észre magamon, hogy ilyenkor bizony szívesen beveszem magam a konyhába és erős késztetést érzek valami finomság elkészítésére. Most sem volt másképp. :)


Ismét egy Nigella receptet hoztam nektek, ugyanis az időjárásnak megfelelően nem valami hideg levesre, vagy fagyira vágytam, hanem valami meleg és krémesen lágy dologra. Így került képbe ez a "rizsfelfújt". Tulajdonképpen ez nem is rizsfelfújt, sokkal inkább tejberizs, de még inkább édes rizottó. Azt tudni kell, hogy én nagyon nem szeretem a tejberizst, de ez egyszerűen leírhatatlanul finom. :) Az elkészítése mint az igazi rizottóé, ettől lett olyan krémesen lágy, hogy a férjem az első kanál után így nyilatkozott:"...mint ha egy 3 méteres selyemszalag robbant volna szét a számban...".
A recept a Nigella falatozója c. könyvben található.


Hozzávalók (1 főre)

  • 7 dl zsíros tej
  • 1 ek. vaj
  • 2-3 ek. porcukor
  • kb. 4 ek. rizs
  • fél tk. vaníliaaroma
  • 2-3 ek. tejszín

A rizst mossuk meg, a tejet egy lábosban melegítsük fel, amikor már majdnem forr, vegyük le a tűzről.
Egy vastag falú serpenyőben olvasszuk meg a vajat 1 ek. porcukorral, és várjuk meg, amíg szépen elkezd karamellizálódni.
Majd hozzáadjuk a rizst, és keverünk rajta néhányat.
Állandó kevergetés mellett fokozatosan adjuk hozzá a tejet, de mindig várjuk ki, hogy a rizs felszívja az előző adagot. Kb. 20 perc után kezdhetjük el kóstolgatni, hogy jó-e már, de általában 30-35 perc után lesz teljesen kész. Ha a rizs hamarabb megpuhulna, akkor nem kell hozzáadni az összes tejet, de az is előfordulhat, hogy utánpótlásra lesz szükségünk.
Amikor kész a rizs (ragacsos, krémes és dús) vegyük le a tűzről, keverjünk még hozzá annyi cukrot, amennyit jónak találunk. (nincs konkrét mennyiség, attól függ, ki mennyire szereti édesen) Majd öntsük bele a vanília aromát és végül az utolsó fázis a dúsítás, amikor belekeverjük a tejszínt. Ha nincs otthon, akkor a vaj is tökéletes erre a feladatra.
Már tálalhatjuk is, és melegen fogyasztjuk.
Az igaz, hogy nem rizsfelfújt, de ha egyszer megkóstoljuk ezt, talán soha többet nem akarunk 3 órát várni arra a rizsfelfújtra. :) Ha szeretitek is a tejberizst, ajánlom, hogy mindenképpen próbáljátok ki ezzel az elkészítési módszerrel is, nem fogtok csalódni! :)

Jó étvágyat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése