2011. augusztus 5., péntek

Fokhagymás-baconos muffin

Ma nagyon hideg, esős és szomorú idő volt nálunk, már-már őszies-télies hangulatba kerültem. És hát mire vágyhatnánk egy hideg téli estén vacsorára, mint egy langyos, frissen sült, sós muffinra. :)


Szóval az időjárás nem volt éppen az évszaknak megfelelő, így aztán már reggel kigondoltam, hogy mivel dobhatnám fel ezt a szomorkásnak ígérkező estét. Elővettem a 100 legjobb muffin c. receptes könyvecskémet és keresgélni kezdtem. Az biztos volt, hogy sósat szeretnék, és persze nem utolsó szempont, hogy legyen itthon minden hozzávaló, mert az ehhez hasonló ramaty időben, az ember lányának semmi kedve sincs leugrani még a közeli boltba sem. Így lett a nyertes ez a fokhagymás-baconos verzió. Egy fokkal időigényesebb a többi muffinnál, mégpedig a bacon pirításával, de komolyan mondom, hogy ma ezt sem bántam, mert kifejezetten szívet-lelket melengető érzés volt ácsorogni az isteni illatot árasztó meleg serpenyő mellett. :)


Hozzávalók (12 darabhoz)

  • 20-25 dkg bacon
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 1 kis doboz tejföl (17,5 dkg)
  • kevés só, bors és rozmaring

Először szeleteljük fel vékonyan a bacont és egy csepp olajon kezdjük pirítani. Közben vágjuk fel a fokhagymákat és mielőtt készen lenne a szalonna, dobjuk hozzá és 1-2 percig pirítsuk együtt őket, majd vegyük le a tűzről.
Egy tálba készítsük össze a lisztet, sütőport, borsot, sót és rozmaringot. Egy külön tálban verjük habosra a tojásokat, majd adjuk hozzá az 1 dl olajat.
Keverjük össze őket óvatosan, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejfölt is, hogy megfelelő állagú legyen a tészta, végül forgassuk bele a pirított fokhagymás bacont.
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra, készítsünk elő egy muffin sütőformát, tegyünk kis papírkosárkákat bele, majd töltsük meg őket, kb. 3/4-ig.
A sütőben 25-30 perc alatt készre sülnek. Hagyjuk őket hűlni.
Az illatok miatt természetesen meg kellett kóstolni melegen is, de langyosan-kissé kihűlve az igazi. Kínálhatunk mellé ropogósra sütött bacont és tejfölt is, vagy amit csak megkívánunk hozzá.
Ha valóban tél lenne, akkor forralt bor is dukálna hozzá, de augusztusban azért mégse. :)

Kellemes hétvégét és jó étvágyat kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése