2011. március 20., vasárnap

Tonhalas tészta

A héten megint itt volt a barátnőm, így ismét alkalmunk volt egy közös főzésre. Persze nem volt kérdés, hogy mit készítünk...mindenképpen valamilyen tésztát. Még múltkor igen rákészültem a tonhalas tésztára, de valami miatt elmaradt, ezért rögtön felvetettem a barátnőmnek, ő pedig hamar jóvá is hagyta. :)
Sajnos igen ritkán eszünk halat, pedig ugye nagyon egészséges, így ezzel javítottuk kicsit a statisztikát. A tonhalról egyébként csak jó emlékeim vannak, gyerekkoromban többször ettem vajas kenyérrel a konzerv olajos halat, és rántva is szerettem. Kíváncsian vártuk, hogy mi fog kisülni ebből a No Salty-s receptből.


Hozzávalók(4 személyre)

  • fél kg tészta
  • 3 konzerv tonhal (sima, olajos lében)
  • 3 ek. olíva olaj
  • 3 ek. vaj
  • 3 ek. liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • só, bors
  • 10-15 dkg reszelt sajt
A tésztának vizet forralunk, majd feltesszük főni. Közben a vajat és az olajat megolvasztjuk egy lábosban, majd levesszük a tűzről, és a lisztet fokozatosan hozzáadagoljuk, közben folyamatosan keverjük. Ha sima a massza, akkor a tejet picit meglangyítjuk és hozzáöntjük, és ezzel is elkeverjük. Visszatesszük a tűzre, és sűrűre főzzük (ez pár perc alatt megvan), majd sózzuk, borsozzuk és beletesszük a szerecsendiót is.
A lángot takarékra vesszük alatta és hozzáadjuk a tonhalat, valamint egy keveset a reszelt sajtból, és felöntjük a tejszínnel. Amikor szépen átmelegedett, rottyantjuk párat, és levesszük a tűzről.
Közben leszűrjük a tésztát és hozzáadjuk a masszához, vagy fordítva (attól függ, kinek melyik lábosa nagyobb). :) Lefedjük, és 5-10 percig állni hagyjuk. Majd tányérba szedjük és a tetejét reszelt sajttal megszórva kínáljuk.
Őszintén megmondom, nem hittem volna, hogy ennyire finom lesz a végeredmény. Pár perc alatt bekanalaztuk a tányérra szedett adagot. :) Anyukámnak is jutott egy kevéske kóstoló, ő is csak jókat mondott róla. Azoknak akik szeretik a halat mindenképpen ajánlom, talán egy kis változatosságot hoz a megszokott ételek közé, és egy zsúfolt hétköznap is tökéletes vacsora vagy ebéd lehet, hiszen fél óra alatt bőven elkészülünk vele, és ebbe belefért még a fényképezés is. :)


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése