2011. február 6., vasárnap

Valentin torta

Közeledik a Valentin-nap, az ajándék- és virágboltokba megérkeznek a végeláthatatlan mennyiségű kis apróságok. Csipkés szélű kispárnák éjjel világító feliratokkal, csilli-villi mütyürkék, amikről azt sem tudjuk mire lehet használni, szívecskés bögrék, képeslapok, plüssállatkák garmadája, amelyekről sokszor nem tudjuk eldönteni, hogy kutyát, medvét, vagy egy eltorzult tigrist akarnak ábrázolni. Egyszóval tudnám jellemezni: giccsparádé.
Ne értsetek félre, nincs semmi bajom ezzel az "ünneppel", csak ez a sok mű, felesleges ajándék...


Ha már Valentin-nap, akkor vagy valami személyes dologgal kedveskedek, vagy sütök egy tortát.
Ezt például még tavaly követtem el, epres sajttorta a becsületes neve.


Hozzávalók

20 dkg keksz (én Győri Édeset használtam), 10 dkg vaj, 5 doboz (kb. 60-62 dkg) Philadelphia natúr tejszínes krémsajt (ez elég drága, helyette lehet valami olcsóbb változatot is használni), 15 dkg cukor, 1,5 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, vagy kevés vanília aroma, 2 citrom, 3 tojás
A tetejére 30 dkg friss vagy mélyhűtött eper (inkább a mélyhűtött, februárban nálunk nem nagyon kapni frisset), 1 zacskó piros tortazselé

A kekszet durvára törjük, a vajat a mikróban folyósra olvasztjuk, és ha langyosra hűlt, összekeverjük a kekszmorzsával. Egyenletes rétegben belenyomkodjuk egy tortaforma aljába, és 165°C-on 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
A krémsajtot simára keverjük a cukorral, liszttel, tejföllel, vaníliás cukorral/aromával. Belereszeljük a 2 citrom héját, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és alaposan elkeverjük. Ráöntjük a kihűlt kekszrétegre és 50 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap, nedves késsel körbevágjuk a torta oldalát és kivesszük a formából. A tetejét tetszés szerint kirakjuk az eperszemekkel, majd az utasítás szerint elkészítjük a tortazselét. Ha kész, akkor egy ecset segítségével megkenjük az epret a zselével. (akármennyire is egyszerűbbnek tűnik, ne öntsük nyakon a tortát a zselével)
Visszatesszük a hűtőbe, majd hidegen tálaljuk.

Boldog Valentin-napot mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése