2011. február 25., péntek

Amerikai palacsinta mascarponéval és málna öntettel

Már a cím írása közben elkezdett csorogni nyálam, pedig az előbb dörgöltünk be egy hatalmas adagot a címben szereplő finomságból. Sok mindennel vagyok így, de ezt is régóta szerettem volna kipróbálni, hát ma megtörtént...bánom, hogy nem tettem meg korábban. Most már tudom mit szeretnek benne annyira a tengerentúlon. :)
Ez a palacsinta kicsit más mint a sima rokona. Először is sűrűbb és laktatóbb. Készítik sósan, a klasszikus sült bacon szalonnával, meg persze édesen is, mindenféle mártással, csokival, akármivel, mindennel. :)
Kint dobozos por formájában is lehet kapni (itthon még nem találkoztam vele) csak tejet öntenek hozzá és süthetik is. Az elkészítése persze egyáltalán nem bonyolult annyira, hogy dobozból kelljen elővarázsolni az alapport. (bár ezekkel én amúgy is előítéletes vagyok...dobozos süti alapporok, na mindegy) Akkor nézzük is a receptet.


Hozzávalók(4 főre)

tésztához: 2,2 dl tej, 3 tojás, 6 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál méz, 2 tojás fehérje
mascarponés krémhez: 25 dkg mascarpone, 2 tojás sárgája, 2-3 evőkanál porcukor
málnás öntethez: 30 dkg málna (én fagyasztottat használtam), ízlés szerint cukor

A tészta hozzávalóit robotgéppel összekeverjük egy tálban. A vajat picit olvasszuk meg, így könnyebb vele dolgozni. Majd tegyük az egészet a hűtőbe pihenni 2 órára. Ne ijedjünk meg, igen sűrűnek kell lennie.

Közben elkészíthetjük a mascarponés krémet, ami mindösszesen annyi, hogy a hozzávalókat alaposan összekeverjük. (a fehérjét tegyük el, szükség lesz rá) Tegyük a hűtőbe, amíg elkészülünk a többivel.

A málnás szószhoz a gyümölcsöt 1 evőkanál vízzel tegyük fel a tűzre, adjunk hozzá cukrot (többször kóstoljunk) és főzzük pépesre. Ha nem esik szét teljesen a gyümölcs, akkor botmixerrel pürésítsük tovább. Nem kell sokat forralni, néhány perc elég. (az enyém itt éppen még gőzölög)

Mielőtt nekilátnánk sütni, a két félretett fehérjét verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a tésztához. Kis vajat dobjunk a serpenyőbe, majd ezen süssük meg a palacsintákat. Kb. fél merőkanállal tegyünk a serpenyőbe, 1 percen belül elkezd hólyagosodni, ekkor fordítsuk meg és fél-1 perc alatt süssük meg.
A lényeg, hogy nem kell az egész serpenyőt megtölteni vele, hanem csak középre adagoljuk a tésztát, és egy picit kenjük el a kanállal. (nem is tudnánk végigfolyatni a serpenyőben, mert ahhoz túl sűrű)
Ha megvan minden hozzávaló, akkor gyorsan összeállítjuk. Egy tányérra teszünk 1 palacsintát, megkenjük mascarponéval, majd rákanalazunk egy kis gyümölcs öntetet.
Ezt megismételjük még kétszer, tehát lesz 3 palacsinta réteg. A tetején mindenképpen a gyümölcs legyen. (bár ízlés kérdése :)  )
Valami ilyesmi tortácskákat kapunk majd. Azt hittem nem tudjuk majd szépen enni, de késsel, villával tökéletesen lehet szelni belőle kis falatokat. A végén pedig maradék palacsintával kitunkolhatjuk a tányéron ragadt krémeket.
Nagyon kiadós, önálló fogásként is bőséges, desszertnek pedig nyugodtan számolhatjuk több főre ezt a mennyiséget.

Jó étvágyat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése